Върни се горе

До края на годината ще бъде разработен Национален пандемичен план

Днес, 15 септември 2004 г., националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова обяви официално стартирането на Националната кампания за профилактика на грипа. Тя се организира от Министерството на здравеопазването и се провежда за първи път у нас.

Официалното откриване на Националната кампания на МЗ е един много позитивен знак и доказателство, че в България вече има национална политика и стратегия, която е насочена към предпазване на населението от грипа и неговите тежки последици, заяви доц. Кожухарова. Използвам случая, че днес е 15 септември, първият учебен ден, за да отбележа нашата грижа за децата и учениците от медицинска гледна точка. Ние се стараем да запазим здравето на децата, тъй като грипът е сериозен проблем и за детската възраст и искаме да припомним на родителите, че трябва да се погрижат за децата си и да ги предпазят от това заболяване, каза националният консултант.

Целта на Националната кампания на Министерството на здравеопазването е по-добро информиране на обществото за профилактиката и лечението на грипа. Изключително важно е хората да се информират, за да осъзнаят необходимостта да вземат лично решение по отношение на профилактиката на грипа. Те трябва да знаят, че това е сериозно заболяване, за което съществуват вече и средства на лечение. Тези средства са подходящи както за деца, така и за възрастни, за здрави хора и за болни с тежки хронични заболявания, обясни доц. Кожухарова.

Политиката на Министерството на здравеопазването по отношение на предпазване от грипа съответства изцяло на препоръките на Световната здравна организация и на Европейския съюз. Първата мярка, която е изключително важен елемент в националната стратегия на МЗ, е да се организира профилактиката на заболяването, съобщи доц. Кожухарова. Световната практика доказва, че единственото най-сигурно средство за предпазване са противогрипните ваксини. В България вече има много добра традиция в използването на ваксините.

След започването на грипна епидемия трябва да се организира добре проследяването на хода на епидемията и изследването на заболелите хора, тъй като грипът за разлика от другите дихателни инфекции е много тежко и сериозно заболяване. За първи път в България освен, че имаме противогрипни ваксини на световно качество, вече разполагаме и със средства за специфично лечение на грипа, съобщи националният консултант по епидемиология. Това са два антивирусни препарата, които убиват грипните вируси и които съществуват във всички развити страни в света.

В България за шестгодишен период от 1997 г. до 2003 г. използването на противогрипни ваксини се е увеличило повече от два пъти, съобщи д-р Ангел Кунчев, началник на отдел “Противоепидемичен контрол“. Благодарение на усилената разяснителна работа се е увеличил броят на хората, предпазени чрез ваксини. Ако се запази тази тенденция страната ни ще достигне средното европейско и световно ниво. Стремежът на МЗ е да увеличи покритието на населението с противогрипна ваксина, защото това е най-ефективният начин (70-90%) на предпазване, заяви д-р Кунчев. Най-подходящият период за ваксиниране е през месеците октомври и ноември, но няма проблем това да стане по-късно. Ако ваксинацията се направи октомври, се постига най-добър ефект за целия зимен сезон, обясни д-р Кунчев.

Проблеми по отношение на разпространението на ваксините няма. Две от ваксините с одобрените щамове за грипен сезон 2004/2005 г. вече имат издадено разрешение за продажба, а третата ще го получи от Изпълнителната агенция в най-кратък срок. До седмица ваксините ще стигнат до аптечната мрежа и ще бъдат на разположение на всички хора.

Личните лекари осъзнаха важността на противогрипните ваксини и вземат мерки за имунизация на своите пациенти, което гарантира особено на рисковите пациенти липса на усложнение по време на грипния сезон и липса на необходимост да използват антибиотици и да бъдат лекувани в болница, отчитат експертите на МЗ.

Националната кампания за профилактика и борба с грипа е и първата стъпка към успешно прилагане на Национален пандемичен план, който се разработва в момента и до края на годината ще бъде готов, съобщи доц. Мира Кожухарова. Част от задачите, заложени в него, вече започват да се изпълняват. Целта на плана е да се подготвят здравната система и обществото да посрещнат евентуална грипна пандемия и да действат адекватно при екстремалните условия. ационалният пандемичен план предвижда подготовка във всеки един от пунктовете за контрол на грипната инфекция. Той включва мерки за ранна диагностика и откриване на започването на пандемията. България не е разположена в географска област, в която се очаква да възникне пандемичният щам. Традиционно това става в азиатските страни, където се реализира комбиниране на човешки и животински вируси, обясни доц. Кожухарова. При евентуално попадане на пандемичния щам в България въз основа на епидемиологични и вирусологични данни ще бъде поставено точно начало на пандемията и включването на България в нея. Ще бъдат въведени всички мерки на изолация, които ограничават заболяемостта. Ще се използват средствата за профилактика на здравите хора, наличните грипни ваксини и грипна ваксина, която ще бъде изготвена специфично срещу пандемичния щам. Трябва да разполагаме със запаси от антивирусни препарати и антибиотици в страната. В България вече има регистрирани такива високоефективни препарати ремантадин и тамифу, които убиват грипните вируси. Самата здравна мрежа трябва да бъде подготвена да посрещне огромен брой пациенти в условия, при които тя ще бъде доста разклатена. Това са краткосрочните мерки в плана на Министерството на здравеопазването в областта на профилактиката и на борбата с грипа, подчерта доц. Кожухарова.

Сподели в: