Върни се горе

В неделя, 15 май - Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН,Министерството на здравеопазването, Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, Националният комитет по СПИН и полово-предавани болести към Министерски съвет и неправителствени организации, обединени в Коалиция “АНТИСПИН”, ще почетат паметта на починалите от СПИН, ще изразят съпричастност към скръбта на техните близки и ще отправят послание до цялото общество за подкрепа на хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

На този ден ще се проведат следните събития:

11.30 часа - панихида в памет на починалите от СПИН в църквата “Св. Седмочисленици” на бул. “Граф Игнатиев”.

 Българският младежки червен кръст организира отслужване на литургия в памет на жертвите от СПИН; хепънинг по централните градски улици и запалване на свещ в знак на съпричастност в късните часове. Акциите ще бъдат осъществени под мотото “Да превърнем спомените в действие!” в Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Стара Загора и София област.

21.00 часа - ежегодното вечерно бдение в парк “Здраве” на бул. “България” (спирката на автобуси 204, 604 и 76 пред Клиника по белодробни заболявания). Всяка година в този ден се обновяват символите за съпричастност към проблемите на ХИВ/СПИН - цветната леха с форма на червена панделка и надпис АНТИСПИН.

Към 10 май 2005 г. официално в Министерството на здравеопазването са регистрирани общо 539 ХИВ-серопозитивни лица. Починалите от СПИН за периода от 1986 г. до 2004 г. са над 230.

От началото на 2005 г. у нас са регистрирани 24 души, от които 19 мъже и 5 жени. 9 души са се изследвали по желание, 6 от тях са открити като лежащо болни по повод на други придружаващи заболявания; 3 – като интравенозни наркомани и 2 – като кръводарители.

По данни на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) и Световната здравна организация (СЗО) в края на 2004 г. 37,2 млн. възрастни и 2,2 млн. деца живеят със СПИН.През 2004 г. с ХИВ са се заразили нови 4,9 млн. души.

Министерството на здравеопазването е главен изпълнител на програмата “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, която се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и по която на страната ни е предоставена безвъзмездна помощ от 6,8 млн. долара. Основната стратегическа цел на програмата се реализира чрез 8 основни компонента и е насочена към запазване на ниското ниво на разпространение на ХИВ/СПИН у нас чрез изграждането на съществуващите структури, получаването на надеждна картина за разпространението на инфекцията, провеждането на специфични превантивни програми сред най-уязвимите групи и предоставяне на лекарства и грижи на хората с ХИВ/СПИН.

По повод 15 май, Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН, Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България” ще предостави 300 пакета с витамини и храни на хората, живеещи с ХИВ/СПИН, чрез Специализираното отделение за ХИВ/СПИН в Инфекциозна болница в София.

През месец май 2005 г. в рамките на компонент 8 “Предоставяне на подходящи и достъпни лечение и грижи за хората, живеещи с ХИВ/СПИН” на програмата ще стартира процедура за доставка на лекарствени продукти за опортюнистични инфекции и антиретровирусна терапия за близо 250 000 щатски долара.

В изпълнение на компонент 3 “Укрепване и промоция на услугите по доброволно консултиране и изследване” предстои разкриването на 3 нови кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване /КАБКИС/ - в МБАЛ “Рахила Ангелова”, Перник, МБАЛ - Пазарджик и РИОКОЗ - Русе. Ще бъде подкрепено и създаването на 2 нови кабинета в Националната потвърдителна лаборатория по ХИВ към Националния център по заразни и паразитни болести и Здравния център на Българската асоциация по семейно планиране.

В рамките на компонент 5 “Превенция на ХИВ в ромска общност” до края на месец юни ще бъдат обновени 7 здравно-социални центъра, които ще оказват здравно-образователни дейности, насочени към въвеждане на практики за превенция на ХИВ/СПИН сред младите хора от ромската общност. В момента по програмата функционират 2 здравно-социални центъра в София и Сливен.

В изпълнение на компонент 2 “Изграждане и функциониране на Национална система за второ поколение епидемиологичен надзор” са изградени и функционират централно звено в Националния център по заразни и паразитни болести и регионални звена за епидемиологичен надзор в регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве в Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Русе и София. Предоставено е лабораторно оборудване за около 80 000 щатски долара.

По компонент 8 през 2004 г. Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” е предоставила медицинско и лабораторно оборудване за Специализирано отделение по СПИН към Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести “Проф. Иван Киров” на обща стойност около 70 000 щатски долара.

През 2005 г. е осигурено медицинско и лабораторно оборудване на обща стойност около 97 000 щатски долара за Клиниката по инфекциозни болести към МБАЛ “Св. Георги” в Пловдив и Клиниката по инфекциозни болести към МБАЛ “Св. Марина” във Варна за ехографски апарати, ЕКГ монитори, дефибрилатори, биохимичен анализатор и коагулометър.

По компонент 8 се подпомагат финансово 3 неправителствени организации, към които са разкрити и функционират 3 кабинета за психо-социална подкрепа на хората, живеещи с ХИВ/СПИН в София и във Варна. Важна част от изпълнението на компонента е стартиралият процес на обучение в “Ранно диагностициране на ХИВ инфекцията и обслужване» на преподаватели от Медицинските университети в София и Пловдив, както и на персонала от клиниките по инфекциозни болести към “Св. Георги” – Пловдив и “Св. Марина” – Варна и Отделението по СПИН към СБАЛИПБ “Проф. Иван Киров” – София.

Сподели в: