Върни се горе

Министерството на здравеопазването извършва детайлна проверка по смъртта на 4-месечно бебе Митко Славейков в квартал „Факултета” и оказването на необходимата медицинска помощ. Изясняват се всички обстоятелства. Изискана е цялата налична документация по случая от ЦСМП, София-град, в МЗ е представен доклад от директора на центъра. На Регионалния център по здравеопазване, София-град е разпоредено да извърши повторна спешна проверка, резултатите от която се очакват утре. В МЗ е получена предварителна информация от извършената аутопсия.

Министерството на здравеопазването категорично заявява, че няма отказ от медицинско обслужване от Центъра за спешна медицинска помощ, София-град, както се казва в съобщение на фондация „Романи бах”. Не отговаря на истината и разпространеното твърдение, че три часа е търсена медицинска помощ.

Сигнал за посиняло и задушаващо се дете е получен в ЦСМП в 14,02 часа и е предаден веднага за изпълнение. Няколко фактора са допринесли до забавяне на пристигането на линейка. ЦСМП не е разполагал с нито един свободен екип, тъй като към този момент е имало 7 катастрофи с пострадали, където са били изпратени линейки и не е могло те да бъдат изтеглени. Едновременно с това ЦСМП е осъществявал и други спешни повиквания - за инфаркти, инсулти, улични инциденти. Първата освободила се линейка е била насочена към адреса от района на Първа Многопрофилна болница за активно лечение 40 минути след подаването на сигнала. В екипа й е имало педиатър. При пристигането си на адреса екипът на ЦСМП не е намерил никого.

В 14,47 часа е получен втори сигнал от центъра „Лекари без граници” за дете с тежка дихателна недостатъчност. Изпратеният екип с реаниматор е пристигнал след 12 минути - в 14,59 часа, но при направена електрокардиограма е констатирал смъртта.

Според получената в МЗ първоначална информация от извършената в „Съдебна медицина” в „Александровска” болница аутопсия се касае за диагноза тежък бронхиолит. Това е остро протичащо възпалително заболяване на бронхиолите (най-малките разклонения на бронхите). Най-често се предизвиква от вирусни инфекции, характерни за сезона. Заболяването е особено тежко при кърмачетата, тъй като протича с тежки засилващи се дихателни затруднения, които детето на тази възраст не може да компенсира. Това е и най-честа причина за смърт сред кърмачета.

Взети са материали и в момента продължават всички необходими изследвания (химични, хистологични, микробиологични и др.) за поставяне на окончателната диагноза.

Към момента липсват данни за потърсена помощ за заболяването на детето от личния му лекар, за проведена консултация и предприети от него действия за лечение и хоспитализация. Целият процес се проверява от РЦЗ.

За подобряване на достъпа на линейките „Спешна помощ” и осигуряване на бързото им придвижване, Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи и Столична община изработиха съвместни указания за координация на действията на екипите на ЦСМП.

Уточнени са 15 коридора за най-бързо и безпрепятствено придвижване на колите на „Спешна помощ” и предстои тяхното техническо обезпечаване.

Екипите на ЦСМП, София-град изпълняват в квартал „Факултета” по 8 – 10 повиквания средно на смяна (12 часа).

Сподели в: