Върни се горе

За първи път у нас се извършва едновременна трансплантация на сърце и бял дроб

Ръководството на Министерството на здравеопазването изказва дълбоки съболезнования и съчувствие към родителите и близките на загиналия 17-годишен младеж по повод сполетялата ги загуба.

В същото време Министерството на здравеопазването им изказва горещата си благодарност, че в този тежък и мъчителен за тях момент те взеха високохуманното и изключително благородно решение - загиналият им син да стане донор. Със съгласието си да дарят органите му за трансплантация те изпълниха най-човешката мисия в този свят - да дарят живот на други хора след смъртта на техния син.

Мозъчната смърт на младежа, станал донор, е безспорно установена. През нощта срещу 21 август няколко медицински екипи извършиха поредната мултиорганна експлантация у нас, като са експлантирани сърцето, белите дробове, черният дроб и бъбреците. Благодарение на спешната реакция на Министерството на здравеопазването през нощта е осигурен въздушен санитарен транспорт и седем линейки на “Спешна помощ”, за да се гарантира най-бързото транспортиране на органите.

За първи път у нас ще бъде направена едновременна трансплантация на сърце и бял дроб. Операцията се извършва от екип под ръководството на проф. Александър Чирков в университетска болница “Света Екатерина” и е започнала в ранните часове на 21 август.

Черният дроб ще бъде обработен от екип в университетска болница “Александровска” в рамките на подготовката за чернодробна трансплантация у нас.

От сутринта на 21 август в болниците “Александровска” и “Пирогов” се извършват изследванията за съвместимост на бъбреците от донора и очакващите трансплантация болни и се подбират подходящите реципиенти. Очаква се днес по обед да станат ясни резултатите.

Министерство на здравеопазването изказва дълбоката си благодарност към високопрофесионалната работа на д-р Вилян Платиканов, координатор по трансплантациите в Плевен, който е разговарял с родителите на загиналото момче.

Министерство на здравеопазването благодари за всеотдайната работа на всички медицински екипи, участвали в целия процес:

На екипа под ръководството на проф. Виолета Димитрова – Клиника по обща и чернодробно-панкреасна хирургия, МБАЛ “Александровска”;

На екипа на Урологичната клиника в “Александровска” с ръководител проф. П. Панчев – национален консултант по трансплантология;

На екипа по Клиниката по нефрология и трансплантация - “Александровска”;

На екипа на Централната лаборатория по клинична имунология в “Александровска” с ръководител доц. Елисавета Наумова;

На екипа на Урологична клиника в “Пирогов” под ръководството на проф. Ботьо Зозиков;

На екипа на проф. Александър Чирков в “Св.Екатерина”.

Сподели в: