Върни се горе

Министерството на здравеопазването, съгласувано с община Свищов, ще координира оказването на необходимата специализирана медицинска помощ на пострадалите и на семействата и близките на загиналите деца при катастрофата в Сърбия на 4 април. Това бе договорено на състоялата се по инициатива на министъра на здравеопазването г-н Славчо Богоев среща на ръководството на МЗ с кмета на община Свищов г-н Станислав Благов.

Поради рискове за поведението на децата, преживели трагедията, както и за семействата и близките на загиналите в катастрофата, е необходимо те да получат специфична медицинска помощ, бе заявено в разговора. За да се постигне положителен ефект трябват координирани усилия на професионалисти, управленски органи и финансови средства. Страните се споразумяха тази координация да се осъществява от Министерството на здравеопазването.

По преценка на Министерството на здравеопазването, съгласувано с ръководството на общината, ще бъдат оторизирани специализирани екипи за оказване на помощ в зависимост от конкретните нужди на населението в гр. Свищов. На този етап в Свищов, в помощ на лекарите от областта, се изпращат психолози и психиатри от единствената у нас Клиника по детска психиатрия към МБАЛ “Александровска”, ръководена от доц. Надя Полнарева, и от Катедрата по психиатрия в МБАЛ “Александровска”, ръководена от доц. Вихра Миланова.

Община Свищов ще разкрие специален “горещ телефон” за професионална помощ на нуждаещите се. Подготвят се и ще бъдат разпространени печатни материали.

Работата на специалистите ще продължи месеци по съгласуван от МЗ и община Свищов график. Финансирането на тази дългосрочна дейност се поема от фармацевтичната фирма “Балканфарма”.

Ръководствата на МЗ и на община Свищов изразяват благодарност на всички организации и фармацевтични фирми, които веднага след трагедията изразиха готовност да подпомогнат семействата на пострадалите и да дарят необходими за лечението им медикаменти. В МЗ и община Свищов са получени предложения за дарения на лекарства за лечение на депресия и посттравматични разстройства от фирмите “Балканфарма”, “Пфайзер” и “Лундбек”. Те ще бъдат използвани при необходимост.

Днес следобед министър Славчо Богоев ще се срещне и с медицинските екипи от ВМА и болница “Лозенец”,които участваха в спасителните мероприятия и оказваха медицинска помощ на децата и родителите в болницата в Приеполе веднага след катастрофата.

Сподели в: