Върни се горе

На 5 декември (петък) Министерството на здравеопазването и Националния център по обществено здраве организират национална конференция на тема “Политика за психично здраве - цели, задачи и инструменти за осъществяване”. Тя се провежда в рамките на програмата “Социално сближаване” на Пакта за стабилност в страните от Югоизточна Европа.

Конференцията ще започне своята работа в9.00 часа в зала “Средец” на хотел “Шератон”. Тя ще бъде открита от министъра на здравеопазването Славчо Богоев.

От 11.00 часа в зала “Средец” на хотел “Шератон”ще се състои пресконференция по проблемите, които ще бъдат разглеждани на срещата.

В пресконференцията ще участват заместник-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев, националният консултант по психиатрия доц. Тома Томов и главният експерт в Националния център по обществено здраве д-р Христо Хинков.

В основните теми на конференцията ще бъдат разгледани въпроси, свързани с изпълнението на националната програма за психично здраве, стратегията за осъществяване на психично-здравната политика в България, промените в законодателството в областта на психичното здраве. Ще бъдат представени данни за епидемиологично проучване на здравето и стреса, модел за дневен център за лица с психични разстройства, концепция за защитен дом за лица с психични разстройства и увреждания, както и стандарт за психиатрично отделение към соматична болница.

Г-н Волфганг Руц, регионален съветник на Световната здравна организация, ще направи преглед за състоянието на психично-здравните реформи в страните от Югоизточна Европа (от 9.45 ч.). Бяла книга за състоянието на психиатрията в България ще представи заместник-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев (от 10.30 ч.). Стратегия за осъществяване на психично-здравната политика в България е тема на презентацията на д-р Христо Хинков (от 12.15 ч.).

Сподели в: