Върни се горе

В България не се извършват нелегални експлантации и трансплантации на органи. Създадена е такава организация на работа в лечебните заведения, която не допуска такива нарушения на закона. Това заяви проф. Христо Куманов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), на пресконференция днес, 5 март. Така той коментира разпространените вчера изявления на депутата в Европейския парламент Петер Лийзе, че България е сред страните в ЕС, където има най-много незаконни експлантации.

Твърденията на евродепутата са абсолютна лъжа, заяви проф. Куманов. В изказването на представителя на Европейския парламент няма факти и доказателства в подкрепа на твърденията му, той обобщава несъществуващи данни за България и по този начин заблуждава, категоричен бе проф. Куманов. Затова ще бъде потърсено съдействието на българските евродепутати, за да бъдат опровергани подобни твърдения, които петнят страната ни.

У нас няма нелегално извършвани експлантации, няма и търговия на органи, подчерта пред журналистите ръководителят на специализираната агенция. Той коментира, че по отношение на законовата уредба, цялата нормативна база, регламентираща тези процеси, както и по създадената организация на работа в лечебните заведения в донорската мрежа, България е на нивото на страните-членки на Европейския съюз.
 
Експертите на ИАТ обясниха, че в дейностите по вземане на органи участват многочислени екипи и представители на болницата и агенцията, и няма как експлантацията да се извършва нелегално, тайно, в нелицензирани лечебни заведения. Експлантацията на органи се извършва от екипи, в които са включени много лекари и медицински специалисти (например екипът за експлантация на бъбрек е 7-членен), в лечебни заведения, които разполагат с необходимата апаратура и кадри да установят мозъчна смърт, което се прави по съвременни медицински показатели. В процеса своето място имат реаниматори, координаторите по донорство на съответната болница. При всяка възникнала ситуация на потенциален донор задължително присъства директорът на ИАТ и представители на агенцията. Освен това много кратък е периодът между вземането на органа и извършването на трансплантацията му – например, 5 часа за сърце, 6 часа за черен дроб. За това време не е възможно да се организира съхранението, пренасянето и изнасянето му от страната ни и извършването на операцията в друга страна, според експертите.
 
Сред най-добре работещите болници в донорската мрежа проф. Куманов посочи областните болници н Шумен, Варна и Пазарджик, университетските в Плевен, Пловдив и Варна. Трансплантациите се извършват само в болници, получили лиценз за такава дейност. Контролът върху всички лечебни заведения, включени в процеса по експлантация и трансплантация, се осъществява от ИАТ, като се извършват текущи проверки.
 
Дейностите по експлантация и трансплантация се финансират от Министерството на здравеопазването и средства за това има достатъчно, категоричен бе проф. Куманов.

През 2007 г. у нас е поставен рекорд за последните години по извършени трансплантации, посочи проф. Куманов. Направени са 27 бъбречни, 4 на черен дроб и 3 сърдечни трансплантации. Ние обаче изпитваме неудовлетвореност, защото в листата на чакащите нов орган и своя шанс за живот има много българи – 947 за бъбрек, 89 за черен дроб, 87 за сърце, съобщи шефът на ИАТ.

Той отново апелира за развитие на донорството като най-съвременната проява на милосърдие, която означава възможност да бъде спасен и продължен друг човешки живот. Това е въпрос на човешко разбиране и зрялост на обществото.

Сподели в: