Върни се горе

Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев, председателят на Управителния съвет на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Зоя Паунова и директорът на ARPharM Деян Денев положиха подписите си под меморандум за сътрудничество и партньорство.

МЗ и Асоциацията на фармацевтичните производители ще си сътрудничат за осигуряване на достъп до висококачествени и ефективни лекарствени продукти за българските граждани. Документът предвижда осъществяването на контрол и съвместни проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса, Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“. Ще бъдат проверявани лицата, извършващи търговия с лекарствени продукти в страната и през границите ѝ. Ще се следи за притежаването на разрешения за търговия с лекарствени продукти, за спазването на добрата дистрибуторска практика и на правилата за отпускане и продажба на медикаменти.

Споразумението предвижда да бъдат взети мерки за по-добро взаимодействие между притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти и дистрибуторите. Ще се действа съвместно за преодоляването на лекарствени дефицити, а опасността от недостиг на определен лекарствен продукт в резултат на износ ще бъде елиминирана чрез разработването на законодателни мерки.

Министерството и ARPharM ще провеждат редовни срещи в търсене на решения по текущи проблеми за осигуряването на достъп до лекарствени продукти.

Сподели в: