Върни се горе

В петък, 15 декември, от 9.00 ч. в парк-хотел „Москва” ще се проведе семинар-обучение за медицински специалисти, които работят в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС).

Семинарът се организира в рамките на Компонент 3 „Укрепване и промоция на услугите по доброволно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН” на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/С/ПИН.

Участниците ще се запознаят с епидемиологичната ситуация в страната по отношение на разпространението на ХИВ. Ще бъдат обсъдени политиките за изследване на ХИВ, препоръчани от Световната здравна организация и от Центъра за контрол на заболяемостите в Атланта, както и особеностите на консултиране при предлагане на изследване на хора, зависими от наркотици.

За участие в обучителния семинар са поканени медицински специалисти от 12 регионални инспекции за контрол и опазване на общественото здраве (РИОКОЗ) в страната - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и София, както и от Национална потвърдителна лаборатория, които работят като консултанти и лаборанти в КАБКИС.

Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН са структури, които доказват своята ефективност. От началото на годината до месец октомври 10 374 лица са били изследвани за ХИВ и половината от новорегистрираните ХИВ-серопозитивни лица през 2006 г. са открити в тези кабинети. Предстои разкриването на още два – в градовете Хасково и Сливен.

Сподели в: