Върни се горе

Установени са две нови положителни за грипния щам Н5 проби от мъртви лебеди. Двете птици са открити в Шабленското езеро и в язовир „Цонево”, община Дългопол, Варненска област.

Това съобщи министърът на земеделието и горите г-н Нихат Кабил на проведеното днес, 9 февруари, заседание на Кризисния щаб за посрещане на евентуална грипна пандемия.

Продължава изследването на пробите, те ще бъдат обработени и в понеделник ще бъдат изпратени за изследване в референтната лаборатория в Англия.

За координация на действията в районите на Добрич и Варна заминават екипи от Националната ветеринаро-медицинска служба (НВМС) и Министерството на здравеопазването. Към момента няма съобщения за масова смъртност сред домашните птици в двата региона. В петък и в събота в Добрич и Варна ще се проведат заседания на областните епизоотични комисии. В цялата страна се извършва наблюдение върху птиците, докладваха на заседанието на Кризисния щаб от НВМС.

Няма основания за паника сред населението във връзка с двата нови случая на положителни проби, заяви министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.

Той съобщи още, че за двамата граждани, които са били в контакт с мъртвия лебед във Видин, е организирано медицинско наблюдение, инкубационният период на заболяването е изтекъл и те са извън опасността от зараза.

Ветеринарните и здравните служби в страната и особено в рисковите региони по поречието на Дунав и Черноморието имат готовност за реакция , като работят в тясна координация помежду си, а така също и с областните управители, кметовете и представителите на другите компетентни органи по места, бе отчетено на заседанието на Кризисния щаб.

Във връзка с новата ситуация Кризисният щаб ще сезира всички областни управители за повишено внимание, прилагане в максимална степен и най-стриктно на всички разпоредени досега мерки, както и за най-строг контрол върху тях, бе решено на заседанието днес. Областните управители и представителите на местната власт ще бъдат уведомени да предприемат още по-строги мерки за спазване на предписанията за ограничаване на движението на домашните птици и предпазването им от контакти с прелетните. При неизпълнение на мерките ще бъде приложена цялата тежест на закона, предупреди министър Нихат Кабил.

С решение от днес Кризисният щаб одобри искането на Министерството на земеделието и горите и НВМС за отпускане на допълнителна сума от 300000 лв. за закупуване на диагностикуми и консумативи за лабораторните изследвания, на защитни облекла за ветеринарно-медицинските екипи и за закупуване на дезинфекциращи апарати. Министър Гайдарски и министър Кабил от името на Кризисния щаб ще отправят предложение към Министерски съвет за осигуряване на хеликоптерен транспорт за нуждите на екипите за бърза реакция в районите, където се открият мъртви птици.

На 15 февруари МЗ организира работно съвещание с епидемиолозите и вирусолозите от страната, а от 27 февруари до 1 март в София ще се състои работна среща на специалистите по надзор на заразните болести на страните-членки на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа, чиято основна тема ще са проблемите по разпространението и превенцията на птичия грип в региона.

Сподели в: