Върни се горе

 

„Обученията по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС), ще водят доказани български лекари с различни медицински специалности и дългогодишен опит.  Днес съм тук, за да се уверя от първо лице, че обученията стартират по план, както и да ви благодаря за високия професионализъм и всеотдайността, която проявявате всеки ден при изпълнение на служебните си задължения. Вие сте на първа линия на фронта на медицината – спасявате и помагате на всички: от деца с алергични реакции, пострадали в пътнотранспортни произшествия, хора с инфаркти, инсулти, епилептични пристъпи и какво ли още не, до ранени при бедствия и аварии. За всичко това имате разбирането, подкрепата и благодарността на пациентите“. С тези думи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се обърна към работещите в центровете за спешна медицинска помощ – София, Враца, Перник, Благоевград, Кюстендил, чието обучение по ПУЛСС стартира днес.

Обученията предвиждат теоретична и практическа част, като всяка група ще бъде обучавана в рамките на 5 дни. Разходите, свързани с логистиката се покриват от бюджета на проекта. Осигурени са 28 високотехнологични манекени, като за целите на обучението ще бъдат използвани и 43-те симулатора, закупени в изпълнение на проекта ПУЛСС – реализиран в рамките на предходния програмен период. Доставени са компютърно и офис-обзавеждане, изготвени са диагностично-терапевтични протоколи и алгоритми, както и програми за обучение, които съответстват на потребностите на служителите в системата на спешната помощ, обясни здравният министър.

Развитието и модернизирането на системата на спешна медицинска помощ са основен приоритет в провежданата от Министерството на здравеопазването политика. Целта е както да се обнови материалната база, медицинското оборудване и медицинските превозни средства чрез изпълнението на големия инвестиционен проект по Оперативна програма „Региони в растеж“, така и да се повиши квалификацията, знанията и уменията на служителите от системата на спешна медицинска помощ. Това е и причината министерството да инициира проекта  ПУЛСС по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., крайната цел на който е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Това стана ясно още от думите на Кирил Ананиев.

„Така изградена, системата на обучение ще гарантира поддържане на теоретична и практическа квалификация, отговаряща на най-добрите световни стандарти и ще гарантира максимално качествено медицинско обслужване на пациентите от цялата страна. Групите са сформирани така, че обучението да не възпрепятства осъществяването на спешната медицинска помощ в страната и нито един пациент да не остане без навременно оказана спешна помощ“, допълни Ананиев.

Графиците са изготвени така, че до м. май 2021 г. всички близо 7000 служители да преминат обучения, включително новопостъпилите. След приключването им Националният център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ ще продължи да функционира и да реализира различни тематични обучения, предназначени за спешните медици, професионалистите по здравни грижи и шофьорите на санитарни автомобили, в зависимост от актуалните им потребности. По този начин ще се изгради устойчивост на проекта.

„Това са хората, които трябва да използват първия, т.нар. „златен час“, затова те трябва да бъдат изключително добре обучени. Те са подложени на невероятен стрес и освен адекватно, трябва да действат и изключително бързо. На практика идеята на това обучение е да надградим техните познания. Преподавателският екип се състои от над 110 души – лекари от най-високо ниво, основната част от които работят в „Пирогов“, като сме привлекли и консултанти – доказани специалисти от други лечебни заведения“. Това посочи и. д. директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Николай Габровски. Той допълни, че обученията ще обхванат десетте основни медицински специалности, знанията за които имат отношение към овладяването на възникналите спешни остри ситуации, в т.ч. хирургия, кардиология, неврология, неврохирургия, общореанимационни мероприятия и др.  „Предвидена е постоянна оценка на познанията, в т.ч. входящо и изходно ниво, така че да може да бъде обективиран резултатът от проведените обучения“, коментира още проф. Габровски.

Министерството на здравеопазването, в качеството си на конкретен бенефициент, изпълнява проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“, финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Предстои да бъде подписано допълнително споразумение към договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за удължаване срока за изпълнение на проекта до 30.09.2021 г.

Сподели в: