Върни се горе

В сряда, 14 ноември, по повод Световния ден за борба с хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) Министерството на здравеопазването,  Асоциацията на българите, боледуващи от астма и Българското дружество по белодробни болести организират функционално измерване на дишането с мобилен апарат.

Измерванията ще се проведат пред сградата на Министерството на здравеопазването на пл. “Света Неделя” № 5 от 10.00  до 12.00 часа.

Всички желаещи граждани ще бъдат консултирани от д-р София Ангелова – пулмолог.

Хроничната белодробна обструктивна болест (ХОББ) е една от най-големите заплахи за здравето на съвременния човек. По данни на Световната здравна организация 10% от населението в света (около 600 милиона жители) страда от ХОББ. “Болестта на пушачите”, както я наричат, взима по 250 жертви на час в света. Специалистите прогнозират, че до 2020 г. ХОББ ще бъде третата най-често срещана причина за смъртност след инфарктите и инсултите.

Въпреки огромната честота на заболяването, информацията на обществото за него е крайно недостатъчна. Едва 25% от болните са диагностицирани, а 75% не знаят, че са носители на болестта. Тъй като промените при ХОББ настъпват бавно, човек привиква към състоянието си или го отдава на процеса на “стареене”. Това е една от причините да не се търси лекарска помощ или да се търси много късно, когато болестта е вече твърде напреднала и оказва съществено влияние върху ежедневието.

Цената на лечението на ХОББ се увеличава значително, когато заболяването не е диагностицирано навреме и влошава изключително много качеството на живот.

Сподели в: