Върни се горе

В понеделник, 10 ноември, от 15.00 ч. в Столичната библиотека ще бъде открита пътуващата изложба „Живот без тютюнев дим”. Изложбата е част от съвместен проект на Министерството на здравеопазването и Дома на хумора и сатирата в Габрово, осъществяван в рамките на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България 2007 – 2010 г.

Подбраната тематична  колекция от художествения фонд на Дома на хумора и сатирата в Габрово показва 55 карикатури на 48 автори от 19 страни: Армения, Белгия, Бразилия, България, Германия, Египет, Индонезия, Иран, Испания, Италия, Канада, Куба, Полша, Русия, Словакия, Сърбия, Узбекистан, Франция и Чехия. Изложбата бе открита в навечерието на 31 май т.г. – Световния ден без тютюнопушене – в габровската Весела къща, а след това гостува и в други градове на страната. След като обиколи Севлиево, Дряново, Трявна, Ловеч, Плевен, Русе, Силистра и Разград, сега изложбата ще гостува на софиянци. Организаторите са избрали тя да е пътуваща, за да стигнат посланията й до по-широка аудитория, да бъде максимално достъпна за всички възрасти.

Заедно с изложбата бе обявен и стартът на другата изява от съвместния проект на Министерството на здравеопазването и Дома на хумора – Национален ученически конкурс за хумористично-сатирични художествени творби на тема „Модерен ли си или пушиш?” В него участват ученици от специализираните средни училища по изкуствата и от специализираните паралелки по изкуствата в гимназиите. Младите хора поднасят с чувство за хумор своите послания за живот без тютюн в карикатури, живописни творби, графики, скулптури, колажи, плакати и фотографии. След селекция от компетентно жури, одобрените творби ще бъдат представени в сборна изложба в Дома на хумора на 20 ноември – Международния ден без тютюнопушене. За авторите на най-оригиналните творби са предвидени атрактивни предметни награди: индивидуални, за І, ІІ и ІІІ място, които са на стойност – съответно 300 лв., 200 лв. и 100 лв., както и колективна предметна награда на стойност 400 лв. – за училище с най-масово участие в конкурса, като лауреатите ще бъдат поканени в столицата на хумора за откриването на изложбата.

Сподели в: