Върни се горе

Във връзка с регистрирания случай на заразен мъж с „Делта“ варианта на COVID-19 публикуваме следната информация от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ):

На 1 април младият мъж е контактувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България. При проявата на първите симптоми, мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица. На 5 април лицето се изследва за COVID-19, като пробата е взета в УМБАЛ "Д-р Георги Странски", гр. Плевен. Веднага след излизането на положителен резултат за коронавирусна инфекция, мъжът е поставен под домашна изолация, като е имал леки симптоми. Заболяването при него е протекло без усложнения. По данни от извършеното епидемиологично проучване, лицето е с поставена на 24.02.2021 г. първа доза от ваксината на AstraZeneca.

На 21 април УМБАЛ "Д-р Георги Странски" изпраща 20 случайно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ. Сред пробите е и тази на мъжа. Тя е секвенирана на 5 май, като данните веднага са депозирани в международната генна банка GISAID. До 16 юни не е установено, че при тази проба се касае за B.1.617.2 (Делта) вариант. Повторен анализ установява, че се касае за Делта вариант, или т. нар. индийски вариант на коронавируса.

МЗ възлага на НЦЗПБ да създаде такава процедура по набиране и анализ на пробите, която в най-кратки срокове да установява новите варианти на коронавирусната инфекция с цел превенция и защита на здравето на хората и предприемане на своевременни мерки в тази посока.

Сподели в: