Върни се горе

В сряда, 25 октомври, от 9.00 часа Министерството на здравеопазването организира пресконференция във връзка с осъществявания съвместен българо-френски проект за развитие на бъбречна трансплантация при деца.

Пресконференцията ще се състои в залата на ет. 6 в Клиниката по урология на МБАЛСМ „Пирогов”.

Проектът е част от Програма за научно сътрудничество в областта на медицината между Министерството на здравеопазването на България и Министерството на външните работи на Франция. Тя е насочена към развитие на бъбречната и чернодробната трансплантация. Нейни изпълнители са френската Агенция по биомедицина (бившата Френска национална институция по трансплантация) и Изпълнителната агенция по трансплантация към МЗ.

В изпълнение на програмата през тази седмица екип от водещи френски специалисти е на посещение у нас. Целта е научен обмен в областта на бъбречната трансплантация при деца между френските болници „Робер Дебре” и „Св. Луис” – Париж, и българските лечебни заведения МБАЛСМ „Пирогов” и Университетската специализирана болница за лечение на детски болести „Княгиня Евдокия”. Френският екип включва хирурзи, анестиолози, нефролози, интензивни и операционни сестри. В посещението участва и представител на френската Агенция по биомедицина (бившата Френска институция по трансплантация) – д-р Есмералда Лучиоли.

В сряда, 25 октомври, екипът френски специалисти ще осъществи бъбречна трансплантация от жив родствен донор (майка) на 15-годишно момиче. Първата детска бъбречна трансплантация по линия на това сътрудничество бе извършена успешно през декември 2005 г.

В пресконференцията ще участват:

Д-р Есмералда Лучиоли, директор в Агенцията по биомедицина, Франция

Проф. д-р Ала Елгомени, хирург

Проф. д-р Пол Мерия, хирург

Доц. Спас Спасков, директор на МБАЛСМ „Пирогов”

Д-р Михаил Абаджиев, началник на Клиниката по урология в „Пирогов”

Д-р Димитър Брънков, директор на дирекция в Изпълнителната агенция по трансплантации

Представители на българския и френския екип

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Предвижда се експлантационният екип да започне работа около 7.00 ч., а цялата операция да завърши към 15.00 – 16.00 часа. Професорите Елгонеми и Мерия ще могат да участват в пресконференцията от 9.05 до 9.30 ч., тъй като влизат в операционната за извършване на трансплантацията.

Затова ви молим да бъдете в залата към 8.45 ч., за да започне пресконференцията точно в 9.00 часа.

Сподели в: