Върни се горе

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) д-р Емил Христов ще участва в петък, 11 март, в тържествената юбилейна конференция, с която Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА) отбелязва 10 години от своето създаване. Конференцията ще се проведе в Лондон, където е централата на ЕМЕА.

В юбилейните тържества ще участват директорите на регулаторните лекарствени агенции на 25-те страни-членки на ЕС, както и на България и на Румъния, представители на Европейската комисия, министри на здравеопазването, представители на Световната здравна организация и международни асоциации, водещи медицински специалисти.

На конференцията в Лондон ще бъде представена и обсъждана “пътна карта” за развитието на европейската лекарствена регулация за периода до 2010 и до 2015 г.

По време на форума директорът на ИАЛ д-р Емил Христов ще поднесе приветствие към ЕМЕА и ще връчи юбилеен медал “100 години лекарствена регулация в България” на изпълнителния директор на ЕМЕА Томас Лонгрийн. Стогодишнината на лекарствената регулация у нас бе отбелязана през октомври миналата година.

Отправената покана за участие в юбилейните тържества е признание за работата на българската агенция, за постигнатото в лекарствената регулация у нас, доказателство за приемането й като равностоен партньор във въвеждането на европейските принципи на регулация в лекарствения сектор. ИАЛ бе приета за наблюдател в Европейската агенция по лекарствата през септември 2003 г., с което българските експерти получиха възможността да участват пълноправно в работата на над 15-те комисии и структури, които действат в Европейската агенция по лекарствата по основните аспекти на лекарствената регулация. По този начин представители на страната ни могат да участват в разработването на новите нормативни актове, по които ще работи фармацията в обединена Европа. Приемането на ИАЛ за наблюдател в ЕМЕА гарантира мястото на страната ни и в съществуващите процедури по Единната европейска регистрация на лекарствата, с които се избягва допълнителната оценка (пълната експертиза на документацията) на лекарствените продукти на национално ниво.

Сподели в: