Върни се горе

Министерство на здравеопазването получи от първите пощенски картички с логото на кампанията, раздавани в Брюксел

На 1 март Европейската комисия започна нова кампания срещу тютюнопушенето – “ПОМОЩ – за живот без тютюн”. Тя стартира с улично шествие в Брюксел, водено от комисаря по здравеопазване и защита на потребителите Маркос Киприану.

Кампанията е втора поредна на Европейския съюз и е инициирана от нови данни за вредата от тютюневия дим не само върху пушачите, но и върху хората, които никога не са пушили. Изследванията показват, че тютюнопушенето оказва фатални последици върху здравето на всеки втори пушач. Още по-тревожни са последните проучвания за ефектите на пасивното пушене. Според тях при човек, който никога през живота си не е опитвал цигара, но е в условията на пасивно пушене, рискът от смърт е увеличен с 15%

Основното послание на провежданата в ЕС кампания е насочено към младежите на 15-18 години и към младите родители на 18-30 години, обяви комисарят по здравеопазване и защита на потребителите Маркос Киприану.

За кампанията Европейската комисия е предвидила бюджет от 72 млн. евро за периода 2005-2008 г. В провеждането й са привлечени научни и медийни експерти и неправителствени организации.

Уличното шествие, с което на 1 март стартира кампанията, започна от сърцето на обединена Европа - площад “Шуман” в Брюксел, където е главната квартира на Европейската комисия, и ще продължи във всички останали страни-членки на ЕС. По време на проявата еврокомисарят раздаде на събралите се хора пощенски картички с огото на кампанията.

Министерството на здравеопазването получи от първите пощенски картички “ПОМОЩ – за живот без тютюн”, които му бяха предоставени от Обществен център “Живот без остеопороза”.Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за развитие на остеопорозата. По данни на обществения център, които се основават на оценката на разпространението на 10 рискови фактора за развитие на заболяването, тютюнопушенето у нас заема пето място по значимост за риска от остеопороза. Като причина за развитие на остеопорозата сред жените преобладават фактори като наследствена обремененост и ранна менопауза, докато при мъжете водещи са поведенческите рискови фактори и на първо място тютюнопушенето.

Влезлият в сила от 1 януари 2005 г. у нас Закон за здравето, който забранява тютюнопушенето в обществените места, обществения транспорт и закритите работни места, е част от започналия процес в европейската и световната практика. Предприемането на ограничителни мерки се налага поради факта, че тютюнопушенето е водещ рисков за здравето фактор.Изключително тревожна е тенденцията за увеличаване на тютюнопушенето при младите хора у нас. Много сериозен е и проблемът с пасивното тютюнопушене при децата -69% от децата у нас са изложени на пасивно тютюнопушене.

МЗ разработва и до края на 2005 г. ще бъде приета нова програма за ограничаване на тютюнопушенето. Основните дейности, които ще залегнат в нея, ще бъдат насочени главно към децата и учениците.

Приложените снимки са предоставени от Обществен център “Живот без остеопороза”.

Сподели в: