Върни се горе

В сряда, 8 юни, вицепремиерът г-н Пламен Панайотов и министърът на здравеопазването г-н Славчо Богоев ще открият новата база на Клиниката по неврохирургия на Университетската многопрофилната болница за активно лечение “Александровска” и новата Клиника по хемодиализа на Университетска болница “Св. Иван Рилски”.

В 11.00 ч. ще започне церемонията по откриването на пребазираната Клиника по неврохирургия на “Александровска” болница.

Тя се помещава на два етажа (6-ти и 7-и) в сградата на Университетска болница “Св. Иван Рилски”. Извършените строително-монтажни работи за реконструкцията им са на обща стойност 1,385 млн. лв., осигурени по линия на заема от Световната банка за реформа в здравния сектор. Предвидените от МЗ капиталови разходи за 2005 г. са за близо 122 000 лв.

Новата клиника отговаря на най-високите европейски изисквания. Тя разполага с уникална неврохирургична апаратура - последно поколение операционен микроскоп, интраоперативен рентгенов контрол, радиочестотна термокоагулация, неврохирургичен лазер, ултразвуков аспиратор и др. В нея има 65 легла, всички стаи са с по 1 или 2 легла, със собствен санитарен възел. Операционните зали са 5, а интензивният сектор е с 12 легла. След модернизацията в клиниката могат да се извършват над 2500 операции от всички области на неврохирургията.

От 11.30 ч. е откриването на новата Клиника по диализа на Университетска болница “Св. Иван Рилски”.

Клиниката по диализа отговаря на всички съвременни изисквания и дава възможност за провеждане на висококачествено лечение на пациенти с терминална бъбречна недостатъчност. За нейното модернизиране МЗ е осигурило близо 320 000 лв. за строително-монтажни работи и апаратура, още 80 000 лв. се предвиждат за 2005 г. Клиниката разполага с 14 диализни поста и в нея в момента се лекуват над 60 болни. От януари тази година досега в нея са проведени 3431 диализи.

Сподели в: