Върни се горе

Днес, сряда, 22 юни, смесен хирургичен екип извърши мултиорганна експлантация на сърце, черен дроб и бъбреци.

Донорът е пациентка, която почина вчера, вторник, 21 юни 2005 г., в Многопрофилна болница за активно лечение “Царица Йоанна”, София и при която беше установена мозъчна смърт.

След получаване на съгласие за донорство от близките на покойната, бе извършена експлантацията на органите.

В момента се извършва трансплантация на сърцето - в УМБАЛ Света Екатерина”, а на черния дроб - в МБАЛ “Александровска” ЕАД.

Утре, четвъртък предстои да бъдат извършени операциите по присаждане на бъбреците, съответно в МБАЛСМ “Пирогов” и МБАЛ “Александровска”.

Реципиентите на органите бяха определени от Изпълнителната агенция по трансплантация при строго спазване на изискванията на нормативната уредба: налично вписване на реципиента в Националния списък на чакащите, състояние на спешност, идентична кръвна група между донора и реципиента, тъканна и антропометрична съвместимост и др.

Ръководствата на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция по трансплантация изказват най-искрените си съболезнования на близките на починалата и им благодари за техния хуманен акт, който ще даде надежда за живот на няколко български пациента и техните семейства.

Сподели в: