Върни се горе

В четвъртък, 29 ноември, в 10 университета и места, популярни сред младите хора, ще се проведе Ден на анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН.

Инициативата е част от Националната информационна АНТИСПИН кампания „Бъди в час!”, която се провежда по повод 1 декември – Световния ден за борба със СПИН. Тя се организира по инициатива на Министерството на здравеопазването, Националния комитет по профилактика на СПИН и полово-предавани болести към Министерски съвет, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН и Коалиция „АНТИСПИН”.

Анонимното изследване ще се реализира във висши учебни заведения или места, популярни сред младите хора, в градовете София, Варна, Видин, Бургас, Пловдив и Хасково. Денят се организира със съдействието на мобилните кабинети към неправителствените организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

Мобилните кабинети ще бъдат в:


 ГрадУниверситет/Място Фондация/Мобилен кабинет Часови интервал 
 София

 Софийски университет
„Св. Климент Охридски”

 Мобилен кабинет на Фондация „Здраве и социално развитие” 11.00-16.00 часа
 Нов български университет Мобилен кабинет на Фондация „Инициатива за здраве” 11.00-16.00 часа
 Университет за национално
и световно стопанство
 Мобилен кабинет на Сдружение „Асоциация Здраве и Бъдеще” 11.00-16.00 часа
 Варна Варненски свободен
университет „Черноризец Храбър”
 Мобилен кабинет на „SOS-семейства в риск” 11.00-16.00 часа

 Кв.”Аспарухово”, кръстовище
 на ул.”Горна студена” и ул.”Гривица”

 Мобилен кабинет на Фондация „За по-добро психично здраве” 11.00-16.00 часа
 Видин СОУ „Цар Симеон Велики” пред Младежкия дом Мобилен кабинет на Фондация „Заедно” 11.00-16.00 часа
 Бургас Бургаски свободен университет 
Мобилен кабинет на Фондация „Каритас”
 11.00-16.00 часа
 Висш химико-технически университет Мобилен кабинет на Фондация „Доза обич” 11.00-16.00 часа
 Пловдив Аграрен университет Мобилен кабинет на Фондация „Панацея” 11.00-13.00 часа
 Общежития на Медицински университет на ул.”Царевец” Мобилен кабинет на Фондация „Панацея” 14.00-16.00 часа
 Пловдивски университет Мобилен кабинет на Фондация „Авис Вита” 11.00-13.00 часа
 Общежития на Университет по хранителни технологии Мобилен кабинет на Фондация „Авис Вита” 14.00-16.00 часа
 Хасково Паркинг до областна администрация - Хасково

 Мобилен кабинет на Сдружение „Център отворен свят”

 11.00-13.00 часа
 Паркинг между Младежки център и ледена пързалка „Спартак” Мобилен кабинет на Сдружение „Център отворен свят” 11.00-15.00 часа
 Паркинг между АГ- отделение и Здравен център на кв. „Република” Мобилен кабинет на Сдружение „Център отворен свят” 15.00-16.00 часа

Националната информационна АНТИСПИН кампания „Бъди в час!” цели да повиши информираността на младите хора и широката общественост в страната за начините за предпазване от инфектиране с ХИВ и да обори основните митове в тази насока.

Програмата включва много събития на национално и регионално ниво. В тях ще се включат Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), неправителствени организации, ангажирани с превенцията на ХИВ/СПИН сред уязвимите групи, местните координационни офиси по СПИН, кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), Български червен кръст, училища и други партньори.

В цялата страна ще се реализират съвместни партньорски инициативи. Медицински специалисти от РИОКОЗ и КАБКИС ще осъществят регионални акции за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН във висши учебни заведения в градовете Добрич, Стара Загора, Велико Търново и в Перник около ледената пързалка в центъра. Жителите на малки населени места в област Варна като Слънчево, Въглен и Девня също ще имат възможност да се възползват от услугата, тъй като тя ще бъде изнесена с мобилен кабинет.

Сред АНТИСПИН инициативите са и безопасният остров на превенцията в центъра на Варна, мача на звездите с ученици от Видин, младежките дискотеки в Хасково, Бургас и Сливен. Презервативи, червени лентички и информационни материали ще бъдат раздавани по време на всички организирани събития. Те ще бъдат предоставяни и на популярни сред младите хора заведения и дискотеки. За целите на кампанията в дните около 1 декември ще бъдат раздадени 650 000 презерватива.

Сподели в: