Върни се горе

Не съществува обща криза в лекарствоснабдяването в страната. Болничните заведения имат нормални оперативни резерви, така че диагностично-лечебният процес може да продължи без снижаване на качеството, заяви министърът на здравеопазването Славчо Богоев на брифинг, даден след срещата му с представителите на “Търговска лига”.

Анонсираните проблеми от "Национален аптечен център -Търговска лига" на практика не се оказаха нерешими, каза министър Богоев. Той изтъкна, че е постигнато разбирателство, в резултат на което няма да настъпят нарушения в нормалния ритъм на снабдяването с лекарства.

Констатирахме, че по линия на централните доставки Министерството на здравеопазването няма неразплатени задължения към “Търговска лига”, съобщи Славчо Богоев. Общият обем на дължимите плащания към началото на месец май от болниците към "Търговска лига" е около 4 млн. лева, каза още министърът.

Тиражираните в медиите проблеми не са и не могат да бъдат причина занарушаване на лекарственото снабдяване в болниците, категоричен е министър Богоев. Министерството на здравеопазването подготвя указание към лечебните заведения с над 50% държавно участие за правилното приложение на новите промени в Закона за обществените поръчки и ще препоръча унифициране на тръжните условия с цел улесняване на търговските механизми при лекарствоснабдяването. Ефектът от тези мерки, според министър Богоев, ще се усети след 5-6 месеца..

Министър Богоев съобщи, че ще бъде използван предвиденият в Методиката за субсидиране на болниците механизъм за допълнителна субсидия в размер до 9 млн. лева за високотехнологичните болници с национално значение и някои общински лечебни заведения в рискови райони за подкрепа на тяхната дейност.

Сподели в: