Върни се горе

По повод 1 юни - Международния ден на детето, специализирани лечебни заведения организират прояви:

На 1 юни, сряда, от 8.30 до 16.00 часа, в Клиниката по детски болести и детска кардиология в Националната кардиологична болница организират свободен прием за прегледи и консултации на деца до 18-годишна възраст.

Желаещите родители трябва да запишат предварително децата си на тел. 921-14-57.

Не е необходимо направление от личния лекар.

На 1 юни, сряда, от 11.00 часа, в Специализираната болница за активно лечение на детски онкохематологични заболявания с ръководител проф. Драган Бобев ще се проведе празник за малките пациенти и техните родители.

Проявата ще се състои пред пансионата за родители към болницата, открит в края на миналата година.

В празника освен екипът на болницата ще участват представители на Центъра “Фонд за лечение на деца”, представители на други детски болници и институции, родители, гости.

Проф. Бобев ще запознае журналистите и присъстващите с предстоящи дейности в болницата.

За и с малките пациенти, лекуващи се в нея, ще играят артисти от частен театър “Сириус”.

На 2 юни започва Десетият конгрес по педиатрия. Сред основните теми, които ще се обсъждат на него, са проблеми на детската ендокринология, неонатологията, социална педиатрия.

Седмица на детското зрение ще обяви започващият на 2 юни Втори конгрес на офталмолозите от Югоизточна Европа.

В неговата програма са включени специално научни сесии за детските очни заболявания.

Детското и юношеското здравеопазване е сред най-важните национални здравни приоритети у нас. Политиката на Министерството на здравеопазването за подобряване на детското и юношеското здравеопазване у нас е насочена към намаляване на значимите медико-социални заболявания и подобряване на качеството на живот при децата и юношите.

Сред приоритетите на МЗ е грижата за детските болници, отделенията по неонатология, домовете за медико-социални грижи за деца.

За нуждите на страната за 2005 г. МЗ е осигурило по централни доставки ваксини и биопродукти на обща стойност 3,9 млн. лв.За над 200 000 лв. са осигурените реактиви, тестове и консумативи за извършване на всички имунологични изследвания на донорите и реципиентите на органи при трансплантация.

През 2005 г. МЗ осигурява скъпоструващо лечение на стойност 6,7 млн. лв. за около 350 деца с редки заболявания (болест на Гоше, муковисцидоза и др.).

МЗ провежда нова политика за развитие на специализираните домове за медико-социални грижи за децата.В момента към МЗ съществуват 32 такива дома, в които по европейски модел се отглеждат към 3000 деца. Домовете са реформирани, като битовите условия са по модела на семейния дом. За подобряване на качеството на услугите в специализираните домове за деца МЗ работи в две основни направления - разкриване на нови дневни центрове към домовете за медико-социални грижи за деца и предоставяне на нови видове услуги (диагностика и рехабилитация на зрителни и слухови увреждания, логопедични занимания, рехабилитация чрез плуване, обучение на кандидат-осиновители). Създадени са условия за контакти с биологичното семейство и близки на децата.

МЗ осъществява над 10 национални програми, свързани с детското здраве. Сред тях е Националната програма за профилактика на наследствените болести и вродените аномалии, част от която е провеждането на скрининг за вроден дефицит на щитовидната жлеза. През 2002 г. с тази скринингова програма са обхванати 86,7% от новородените, през 2003 г. обхватът е 96%, а през 2004 г. постигнатият обхват е още по-висок - 98%.

Заедно с неправителствени организации се работи по промоция на кърменето за популяризиране на предимствата му. Предприемат се нормативни мерки за ограничаване на рекламата на изкуствени млека, я така също и промени в програмите и специалностите при образованието на медицинските специалисти.

България разполага с модерен Национален имунизационен календар.В резултат на изпълнението му е постигнат над 90% обхват. Според извършената оценка и партньорска проверка на Европейската комисия у нас имунизационното покритие на децата е с един от най-високите показатели сред европейските страни. Изкоренени са заболявания като рубеола и полиомиелит, а в момента се работи по програма на СЗО за ликвидиране на болестта морбили до 2010 г.

В България през последните години се наблюдава тенденция за намаляване на детската смъртност.След като през 1997 г. тя достигна връх за последните 10 години (17,5 на 1000 живородени), през 2000 - 2002 г. тя се стабилизира на по-ниско ниво – 13,3 на 1000 живородени, а през 2003 г. и 2004 г. е 12,3 на 1000.

Сред водещите причини за смъртност при децата до 1 година са някои състояния, възникващи в периода около раждането (недоносеност, усложнения при бременността и раждането, довели до увреждане на плода и новороденото), вродените аномалии, болестите на дихателната система. Две трети от случаите на заболявания на децата до 18 години се дължат на болести на дихателната система. Наблюдава се увеличение на страдащите от хипертония, гръбначни изкривявания, затлъстяване, откривани при ежегодните профилактични прегледи на децата и учениците. Те се дължат основно на намалената двигателна активност, нездравословен начин на хранене и наднормено тегло.

Сподели в: