Върни се горе

За първи път Министерството на здравеопазването осигури ваучери за храна за пациенти с мултирезистентна туберкулоза. Тoва съобщи зам. министърът на здравеопазването доц. Тодорка Костадинова в Специализараната болница за белодорбни заболявания "Света София" днес. Там тя участва в засаждането на зелена алея по случай Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март.

Всеки от ваучерите за храна е на стойност 3 лева, срещу които пациентите получават храна. Средствата за тях се осигуряват по Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. У нас годишно се регистрират около 50 пациенти с мултирезистентна туберкулоза. Тези хора се лекуват в СБАЛББ в Габрово. През тази година се очаква такива пациенти да се лекуват и в  СБАЛББ „Света София” в столицата. Пълноценното хранене е необходимо за бързото възстановяване на болните и за успешното завършване на терапията. Затова предоставянето на ваучерите продължава и след изписването на пациентите от болницата при спазване на строги правила за отчетност и контрол. Тази процедура се прилага едновременно с редовния прием на лекарства в амбулаторни условия под прякото наблюдение на медицинско лице. Освен допълнителна храна болните с мултирезистентна туберкулоза получават и безплатно лечение. През миналата година с финансовата помощ на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария МЗ осигури медикаменти за 116 000 евро. За болничния престой на лице с мултирезистентна туберкулоза МЗ отпуска 1000 лв. месечно.

Мултирезистентната туберкулоза обичайно се открива при пациенти, които  не спазват или прекъсват лечението си. Човек може да се зарази и при контакт с болен с белодробна форма на заболяването. Мултирезистентната туберкулоза  не се повлиява от стандартната терапия. Тя изисква по-продължително и по-скъпо лечение. Пациентите с тази диагноза задължително остават в болница  от 6 до 12 месеца, а лечението им включва най-малко 5 вида медикаменти. В извънболнични условия лечението продължава до две години.

През тази година  за ремонт на специализираните сектори на СБАЛББ в Габрово и  СБАЛББ „Света София” са предвидени около 240 000 евро. Средствата са осигурени от Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата”, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.

Сподели в: