Върни се горе

            По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 14 февруари 2014 година общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 1852 лица. От началото на 2014 година към 14 февруари са регистрирани нови 22 ХИВ–серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 16 от новооткритите ХИВ–позитивни са мъже, а 6 – жени. Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 11 лица, в област Стара Загора – 3 лица, в областите Бургас и Хасково – по 2 лица, в областите Пловдив, Перник, Пазарджик и Русе по 1 лице. Като основна уязвима група особено през последните две години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 8 лица. По отношение на другата уязвима група – лицата употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят на новорегистрираните намалява, от началото на годината са 2 лица.
          Тенденцията сочи, че 63% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна.
          Данните показват, че общо 344 681 души са се изследвали за ХИВ през 2013 г. в КАБКИС, както и във всички лаборатории и лечебни и здравни  заведения на страната.
         В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерство на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта беше предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
          Към 31 декември 2013 г. общо 861 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 626 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. През 2013 г. МЗ осигурява средства за закупуване на 23 медикамента на стойност близо 12 милиона лева. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и подобрява качеството им на живот. За гарантиране непрекъснатостта на терапията със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бе създаден и резерв от медикаменти на стойност около 1 млн. лв.
            През миналата година дейностите по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” се изпълняваха от мрежа от 19 КАБКИС и над 50 неправителствени организации, като за целта са разкрити 35 здравно-превантивни центъра за работа с най-рисковите групи, 18 младежки клуба и са предоставени 17 мобилни медицински кабинета. Със средства от Глобалния фонд се подкрепя функционирането и на 3 нископрагови метадонови програми за инжекционно употребяващ наркотици в Пловдив, Пазарджик и София с общ капацитет 360 места.
             През 2013 г. общо 51 031 души от най–уязвимите групи са достигнати с услуги за превенция на ХИВ и намаляване на здравните щети, както и 122 191 млади хора в риск са достигнати с работа на терен и кампанийни дейности за превенция на ХИВ и други сексуално предавани инфекции.  
 
         В цялата страна работят 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, информация за които можете да получите на телефон 0700 130 40.
                                               

Сподели в: