Върни се горе

Дейностите по превенция на ХИВ/СПИН и ангажираността на България за осигуряване на устойчив достъп до антиретровирусни медикаменти чрез участие в инициативата на Германското председателство на Европейския съюз са основен акцент в посещението на федералния министър на здравеопазването на Германия г-жа Ула Шмид у нас. То ще се състои на 31 март и 1 април (понеделник и вторник).

Програмата на федералния министър на здравеопазването на Германия включва разговор с министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, както и с представители на фармацевтични компании, притежатели на разрешение за употреба на антиретровирусни медикаменти. Г-жа Шмид ще посети Националния център по заразни и паразитни болести, където ще бъде информирана за дейностите по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, изпълнявана от МЗ. Ще бъде представена и работата на ключови структури в процеса по превенция на заболяването като Звеното за втора генерация епидемиологично наблюдение на ХИВ/СПИН, Националната имунологична лаборатория и мобилен медицински кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. 

След приключване на срещата между двамата министри на здравеопазването във вторник, 1 април, около 12.00 ч., г-жа Шмид и проф. Гайдарски ще дадат изявления за представителите на медиите.

България се присъедини към инициативата на Германското председателство на ЕС за осигуряване на устойчив достъп до антиретровирусни медикаменти като неразделна част от цялостния подход в борбата с ХИВ/СПИН през март 2007 г. В тази връзка на национално ниво успешно са проведени индивидуални преговори с фармацевтични фирми, производители на антиретровирусни медикаменти, представени в страната ни. Компаниите са декларирали готовност да подкрепят инициативата и са се ангажирали да осигурят отстъпки в цените на лекарствените продукти, да дарят такива за педиатрично лечение, финансово и логистично да подкрепят обучения на медицински специалисти и представители на неправителствения сектор, които работят за превенцията на ХИВ/СПИН, както и да се включат активно в изпълнението на новата Национална програма за превенция и контрол ХИВ/СПИН (2008-2015 г.).

В България със средства от държавния бюджет се осигурява безплатно антиретровирусно лечение за всички хора, живеещи с ХИВ/СПИН, които се нуждаят от такова лечение, както и съвременен мониторинг и профилактика на ХИВ-позитивни бременни жени. Със средства от безвъзмездната финансова помощ на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария се осигурява безплатно лечение на опортюнистични инфекции.

Сподели в: