Върни се горе

Утре, 1 август, от 12.00 часа в Пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция по повод Световната седмица на кърменето 1-7 август.

Пресконференцията се организира от Министерството на здравеопазването, Националния комитет по кърмене и майки от най-големия портал за родители в България www.bg-mamma.com.

Пресконференцията е на тема: “Конкретни стъпки и действия за насърчаване на кърменето в България”.

В пресконференцията ще участват:

Д-р Маша Гавраилова – началник отдел „Опазване на общественото здраве” при МЗ , зам. председател на Националния комитет по кърмене

Доц. д-р Ваня Недкова – Председател на Националния комитет по кърмене, ръководител на катедра „Детски болести” към МУ Плевен

Проф. Стефка Петрова-Н-к направление “Храни и хранене” при Националния център по опазване на общественото здраве, координатор на Националния план за действие „Храни и хранене”

От страна на майките ще участват:

Г-жа Таня Русева

Г-жа Веселина Куртева

Г-жа Емилия Славова

Световната седмица на кърменето се отбелязва от 15 години в над 120 страни по света, към които от няколко години се присъедини и България. Тазгодишната кампания у нас минава под мотото «Подкрепете кърменето». За първи път в подкрепа на кърменето си подават ръце държавни институции, родители, лекари, неправителствени организации, медиите и частният сектор. Целта е да привлече вниманието на обществеността към ползите от кърменето за бебето, за майката и за обществото. Ще бъдат очертани проблемите, пред които се изправят майките при кърменето и факторите, които възпрепятстват успешното кърмене у нас. Ще бъдат набелязани конкретни стъпки за създаване на благоприятна среда за кърменето.

Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и други градове с различни срещи и инициативи.

Сподели в: