Върни се горе

В рамките на провеждащата се на 11-12 май в гр. Корк /Ирландия/ Консултативна среща на министрите на здравеопазването на страните-членки на ЕС, се състоя двустранна среща между българската делегация, ръководена от заместник-министъра на здравеопазването д-р Петко Салчев и г-н Майкъл Мартин, министър на здравеопазването на Ирландия – страната, която в момента председателства ЕС.

Българската делегация запозна министър Мартин с позицията на България по произнесените от либийския съд смъртни присъди срещу 5-те български медицински сестри.

Във връчената на ирландския министър декларация се заявява, че България не приема обвиненията и смъртните присъди срещу 5-те медицински сестри, които са осъдени за умишлено заразяване с вируса на СПИН на близо 400 либийски деца.

В документа категорично се казва, че българската страна е убедена в невинността на своите сънародници и настоява за честна и неутрална втора съдебна инстанция.

Министърът на здравеопазването на Ирландия Майкъл Мартин изрази загриженост за положението на осъдените в Либия пет български медицински сестри и заяви, че страните-членки на ЕС са особено чувствителни при случаите на нарушаване на човешките права.

Министър Мартин се ангажира да запознае по подходящ начин министрите на здравеопазването на страните-членки на ЕС с позицията на българската страна. Той обеща да информира за нея и структурите на ЕС, за да се предприемат необходимите политически действия за справедлив изход от процеса срещу българските медицински сестри.

Министър Майкъл Мартин с удоволствие прие отправената му от името на министър Славчо Богоев покана да посети България. Той изрази желание визитата му да се състои до края на месец юни, в рамките на председателството на Ирландия на ЕС, като израз на добрите отношения между двете страни.

Сподели в: