Върни се горе

“Бъди в час!” е мотото на започващата Национална информационна АНТИСПИН кампания, която е насочена приоритетно към младите хора, за повишаване на техните знания за начините за предпазване от инфектиране с ХИВ.
Нейният старт бе обявен официално днес, 27 ноември, на пресконференция в Министерството на здравеопазването от г-жа Емел Етем, вицепремиер и министър на държавната политика при бедствия и авария и председател на Националния комитет за профилактика на СПИН и полово-предавани болести към Министерски съвет.
В пресконференцията участваха още министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, Н. Пр. Хенри Джаклин, постоянен представител на ООН за България, Александър Караянис от Посолството на САЩ в България, експерти, работещи по проблемите на ХИВ/СПИН.

Министър Етем изнесе тревожните данни, че повече от 25 години епидемията от СПИН продължава да се разраства, като обхваща нови групи и региони. Болестта ХИВ/СПИН се превърна в едно от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени, заяви министър Емел Етем. Инициативите по време на кампанията имат за цел да повишат информираността сред гражданите и в частност сред младите.
 
Г-жа Етем потвърди пред журналистите готовността и ангажиментите на правителството за провеждането на адекватна политика по отношение на ХИВ/СПИН. Тя увери, че у нас се провежда дългосрочна политика за профилактика и лечение на ХИВ/СПИН. „Едно от постиженията на България е, че въпреки високата цена лечението на СПИН за всеки български гражданин е безплатно. По отношение на превенцията страната ни е постигнала безспорни успехи – от 2001 г. у нас действа национална стратегия за борба с ХИВ/СПИН”, подчерта г-жа Етем. Тя заяви още, че благодарение на координираните усилия между 109 национални институции, сред които министерства, общини и неправителствени организации, у нас се запазва изключително ниско разпространение на СПИН.

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски отбеляза, че България е все още страна с ниско разпространение на СПИН. В същото време трябва да отчитаме, че живеем в регион с най-бързо разпространение на инфекцията. Затова от изключително значение е провеждането на координирана дългосрочна политика за борба с болестта.

Общият брой на официално регистрираните лица с ХИВ/СПИН у нас към края на ноември е 803 души, като новорегистрираните през 2007 г. ХИВ–позитивни лица са 114, съобщи министър Гайдарски. Той акцентира, че се наблюдават две изключително неблагоприятни тенденции - критично понижаване на долната възрастова граница до 16 години и увеличаване броя на ХИВ-позитивните интравенозни наркомани предимно в големите градове като Пловдив и София.

През 2007 г. бяха разкрити 4 нови кабинета за анонимно и безплатно изследване и консултиране за СПИН и техният брой достигна 19, оповести министърът. В тях през тази година са се изследвали над 33 000 души и са открити 60% от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица. „Това показва високата ефективност на тези кабинети, поради което ние ще продължим да ги поддържаме и през следващите години”, заяви пред журналистите проф. Гайдарски. Той съобщи още и че за превенция на разпространението на СПИН сред интравенозните наркомани през декември тази година стартира изграждането на дневен и метадонов център в кв. Столипиново в Пловдив.

„Тъй като акцентът на тазгодишната АНТИСПИН кампания е информираността на младите хора, искам да подчертая, че 138 училища от 13 общини работят за поетапно въвеждането на здравно образование и развитие на политики за сексуално здраве и превенция на ХИВ/СПИН”, каза още министър Радослав Гайдарски. Той допълни, че общо 13 213 ученици са включени в групите по здравно образование през последните три учебни години, а още 110 722 млади хора са достигнати с различни дейности, насочени към превенция на ХИВ в рамките на малки училищни и общински проекти, кампании за промоция на здраве и разпространение на презервативи.
 
Проф. Гайдарски изтъкна, че през годината всички новооткрити ХИВ-серопозитивни лица своевременно са насочвани към трите отделения за лечение на СПИН към Инфекциозните болници в София, Пловдив и Варна. Тази година със средства от Глобалния фонд се изгради и  четвърти сектор в Университетската болница в Плевен. Закупено е оборудване и за центровете в Стара Загора и Бургас, които предстои да бъдат разкрити през 2008 година.

Постижение на Програмата «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН» през тази година е, че бе създаден четиримесечен резерв от антиретровирусни медикаменти, който през миналата година бе двумесечен, подчерта министър Гайдарски.

България активно участва в политиките и инициативите в рамките на Европейския съюз за борба със СПИН, изтъкна министър Гайдарски. През август 2007 г. МЗ заедно с още 6 европейски държави участва в инициатива на Португалското председателство по проблемите на СПИН и миграцията. През последните 5 години около 4,5% от регистрираните ХИВ-позитивни лица в България са чужденци, които са пристигнали от държави с високо разпространение на СПИН и към тях трябва да се полагат съответните грижи.

Проф. Радослав Гайдарски бе категоричен, че важно условие за продължаване на успешната ни работа по проблемите на ХИВ/СПИН е разработването и внедряването на нова Национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и полово предавани инфекции за периода 2008-2015 г. Един от нейните приоритети е провеждането на нова националната политика на тестуване за ХИВ/СПИН – например, предлагане на изследване за СПИН на всички бременни жени, на пациентите с туберкулоза. Това е част от политиката на ЕС за разширяване на обхвата на групите. Директорът на Прогпрамата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ д-р Тонка Върлева допълни, че МЗ подготвя промени в нормативната уредба, при които ще се въведат изисквания за задължително представяне на изследвания за ХИВ/СПИН на бъдещите майки два пъти по време на бременността. Тя каза, че заради задължителната профилактика на бременните жени, носители на ХИВ/СПИН, която се извършва от 1996 г. насам, у нас родените деца, носители на вируса, са под 1%.

Сред инициативите в Националната АНТИСПИН кампания д-р Върлева открои посещението на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски в 73 СОУ „Владислав Граматиков” в София, което ще се състои в петък, 30 ноември, от 10.00 часа. Срещата с учениците е част от инициативата на г-н Маркос Киприану, комисар по здравеопазването на Европейската комисия, в която участват министрите на здравеопазването на всички страни-членки на ЕС.
 
 „73-о училище е част от Националната мрежа от 185 училища в страната, в които се предлага здравно образование с фокус върху сексуалното здраве и превенцията на ХИВ/СПИН като свободно избираем предмет”, обоснова избора д-р Тонка Върлева. Тя допълни, че ученици от 22-о, 43-о и 73-о СОУ, обучители на връстници, създадоха за нуждите на кампанията брошура „Тетрадка ХИВ/СПИН”. Тя ще бъде разпространена в Националната мрежа от училища, предлагащи сексуално и репродуктивно здравно образование.

По време на кампанията ще бъде проведен Ден за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, който ще се проведе във висши учебни заведения или места, популярни сред младите хора, в градовете София, Варна, Видин, Бургас, Пловдив и Хасково. В рамките на кампанията ще бъдат раздадени над 600 000 презервативи в цялата страна, каза още д-р Върлева.

Сподели в: