Върни се горе

България е първата страна в региона, която получи одобрение от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария за продължаване на финансирането през втората фаза на Програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

Нейната реализация започва от януари 2006 г. и ще продължи до края на 2008 г. Одобрената от фонда сума за тези три години е в размер до 8 817 612 долара.

Основната цел и през втората фаза на изпълнение на програмата е да се задържи ниското ниво на разпространение на ХИВ в страната. През следващите три години изпълнението ще бъде насочено приоритетно към укрепване на системата за превенция на инфекцията сред интравенозните наркомани и за провеждане на превенция и контрол в голяма част от затворите в страната.

Дейностите по програмата ще се осъществяват по линия на действащите в момента осем компонента. Сред важните приоритети са значително да се разшири обхватът на превантивните услуги, насочени към уязвимите групи.

Предвижда се увеличаване на броя на сътрудниците на терен, които работят с интравенозни наркомани. Ще се увеличи и броят на мобилните медицински кабинети за работа с целевите групи в труднодостъпни места или в условията на повишена мобилност. Нов акцент е предоставянето на услуги затворени групи, като лицата, лишени от свобода.
През втората фаза ще се развива националната система за мониторинг и оценка на ХИВ и СПИН, ще се утвърдят националните стандарти и добри практики при превенцията на ХИВ/СПИН и полово-предавани инфекции.

Сподели в: