Върни се горе

От понеделник, 7 март, до 9 март 2005 г. министърът на здравеопазването Славчо Богоев е на официално посещение в Рим по покана на министъра на здравеопазването на Италия проф. Джироламо Сиркия.

По време на посещението двамата министри ще подпишат Програма за сътрудничество в областта на здравеопазването между двете министерства на здравеопазването.

Споразумението се сключва в съответствие с Меморандума на разбирателство между правителствата на България и на Италия в областта на здравеопазването и медицинската наука (подписан на 17 октомври 2000 г., в сила от 18 юли 2002 г.) и във връзка с предстоящото присъединяване на България към Европейския съюз.

Основните области, в които ще се осъществява сътрудничеството, са хармонизацията на законодателството за хигиена и санитарен контрол на храните, питейните води, козметиката и химикалите в съответствие с правото на ЕС; организиране на национални кампании за превенция и профилактика (борба с тютюнопушенето, контрол на рака на гърдата, СПИН и др.); разработване на съвместни проекти в областта на профилактика на болестите и общественото здравеопазване, промоция на здравето.Сътрудничеството ще улесни обмена на информация и опит за въвеждане на телемедицината в спешната помощ и медицинската диагностика.Предвижда се обмен на информация и знания в обучението и следдипломната квалификация на лекари и медицински сестри, както и улесняване на процедурите по взаимно признаване на дипломите на медицинския персонал.Съвместни действия ще се реализират и в областта на лекарствената политика.

Двамата министри ще разговарят по проблемите в системите на здравеопазване в България и Италия и развитието на бъдещото сътрудничество. Добри възможности за него са обмяната на информация и опит, обмен и трансфер на технологии с цел развитие на процесите за приложение на информационни системи в здравните структури, професионалното и мениджърско обучение.

Ще се обсъди и възможността за реализиране на съвместни проекти между двете министерства на здравеопазването за 2005-2006 г. Въз основа на разработваните съвместни проекти ще се оценят възможностите за достъп до предлаганите варианти за финансиране чрез търгове на Европейския съюз и на други национални и регионални институции.

Във вторник (8 март) министър Богоев ще посети болница “Джемели”, която е най-големият болничен комплекс в Рим. В нея той ще се запознае с мениджмънта и финансирането на лечебното заведение и ще посети центъра за спешна медицинска помощ. Ще бъде обсъдено предложение за пряко сътрудничество между болница “Джемели” и университетска болница “Царица Йоанна” в София.

Досега в рамките на сътрудничеството с Италия от 1994 г. МЗ осъществява съвместна дейност с област Ломбардия и по-конкретно в областта на кардиологията. От 2004 г. започна осъществяването на съвместен проект между област Ломбардия и община Благоевград, който предвижда изграждането на комуна за лечение на наркозависими. Сградата ще се реконструира и оборудва със средства от италианска страна. Ще бъдат изпратени специалисти в тази сфера от Ломбардия. Предвижда се това да бъде комуна-модел на Балканите, в която ще има лекуващи се както от България, така и от други балкански страни.

Италиански експерти от областите Венето и Пулия разработиха и предлагат осъществяването на проект SKYNURSE за повишаване на квалификацията на медицински сестри и осигуряване на възможност за признаване на тяхното образование в Италия и други страни от Европейския съюз, с цел евентуалното им назначаване в италиански здравни заведения. Финансирането му ще бъде осъществено изцяло от италианска страна.

Друга форма на осъществявано досега сътрудничество е проведеният в Рим курс-обучение по болнични и лабораторни информационни системи, в който участваха представители на различни болници от нашата страна.

Сподели в: