Върни се горе

Министър Гайдарски благодари на проф. Колици за защитата на българските медицински сестри в Либия

Днес, 4 април, министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски се срещна със световноизвестния италиански учен по проблемите на СПИН проф. Виторио Колици и проф. Маурицио Матей.

По време на посещението на проф. Колици в България ще бъдат уточнени параметрите на бъдещото участие на нашата страна в разработването и производството на ваксина срещу СПИН.

Проф. Виторио Колици ръководи Лаборато­рията по имунохимична и молекулярна патология в Медицинския университет „Тор Вергата" в Рим. Заедно с френ­ския си колега проф. Люк Монтание той подготви до­клада за причините за заразяването с ви­руса на СПИН на 400-те либийски деца в болницата в Бенгази.

Министър Гайдарски благодари на проф. Колици за усилията, които той заедно с проф. Люк Монтание положиха в защита на невинните български медицински сестри , които вече 7 години са в затвора в Либия. «Не само аз като министър, но и целият български народ ви е благодарен за това, което направихте, и ви уверявам, че няма да го забравим никога», заяви проф. Гайдарски. Той е убеден, че благодарение на помощта на двамата световноизвестни учени, както и на цяла Европа, нашите сестри скоро ще се завърнат в родината.

В отговор проф. Колици подчерта, че това, което са направили, е било в името на истината и справедливостта, съгласно науката и тяхната съвест.

По време на срещата проф. Виторио Колици запозна министър Гайдарски с три проекта за бъдещи съвместни дейности между България и Италия. Единият от тях предвижда да се засили сътрудничеството между Италианския институт по здравеопазване и Националния център по заразни и паразитни болести. Вторият проект е свързан с готовността и възможности на Италия да инвестира в различни научни проекти, изследвания и дейности в здравеопазването у нас, както и в създаване на смесени предприятия в сектора здравеопазване.

Изключително важен е третият проект, който проф. Колици ще обсъди с българските специалисти по време на посещението си у нас. Той е за сътрудничество между Националният център по заразни и паразитни болести и Медицинския университет „Тор Вергата" в Рим за съвместно разработване и производство на комбинирана ваксина срещу СПИН и туберкулоза на база на българската БЦЖ-ваксина. По този проект вече работят изследователи от двете страни, но се предвижда двата изследователски центъра да преминават към по-организирана фаза на сътрудничество. По този повод ще бъде подписан Протокол за намерения за разработване на нов ваксинален препарат срещу СПИН на основата на бъл­гарската ваксина срещу ту­беркулоза, която е известна в целия свят и се прилага с успех от 60 години. Предвижда се БЦЖ-ваксината да бъде обогатена с имуногенни частици от HIV вируса и по този начин да бъде създадена ефективна ваксина, която да предпазва от инфекцията.

Българската БЦЖ-ваксина е една от най-добрите, изтъкна министър Гайдарски. Над 120 държави в света прилагат бъл­гарската БЦЖ-ваксина. С нея се имунизират всички ново­родени деца още в болницата. По официал­ни данни у нас се произвеждат повече от 2 млн. дози БЦЖ годишно.

Министър Гайдарски подчерта, че трябва да се намери най-добрият начин да се договорят българската и италианската страна за реализиране на идеята за съвместна разработка на анти-СПИН ваксината. Той заяви, че «Бул Био» (дружеството, което произвежда БЦЖ-ваксината и е 100% държавна собственост с принципал министъра на здравеопазването) може да послужи като една много добра база за производството на новата комбинирана ваксина. Има готовност тази база да бъде разширена с нови мощности, ако има необходимост, добави министърът.

Проф. Гайдарски посочи още една възможност за развитие на сътрудничеството между двете страни в областта на здравеопазването в рамките на Европейския съюз. Той съобщи, че през следващата седмица на среща с представители на Европейската Комисия нашата страна ще очертае областите, които можем да развиваме след присъединяването си към ЕС и за което да получим поддръжка от ЕК. Една от сферите, в които България може да бъде координатор на дейностите на Балканския полуостров след влизането в ЕС, са биотехнологиите, съобщи министър Гайдарски. В този аспект съвместното разработване и производство на анти-СПИН ваксина е отлична перспектива за дългосрочно сътрудничество, изтъкна той.

Министър Гайдарски обеща пълна подкрепа от страна на Министерството на здравеопазването и правителството за съвместната дейност между италианските и българските учени при разработването на новата ваксина.

Сподели в: