Върни се горе

Делегация, ръководена от заместник-министъра на здравеопазването д-р Валери Цеков, ще участва в церемонията по подписването на Втората програма между Министерството на здравеопазването на България и Федералното министерство на здравеопазването на Германия за изпълнение на Споразумението от 1 август 2002 г. за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука.

Документът ще бъде подписан в понеделник, 19 юни, в Берлин от извънредния и пълномощен посланик на Република България във Федерална република Германия г-жа Меглена Плугчиева и държавния секретар във Федералното министерство на здравеопазването на Германия д-р Клаус Тео Шрьодер.

Втората програма е за тригодишен период. Тя предвижда сътрудничество в областта на реформата на структурите на здравеопазването, електронното здравеопазване, европейската интеграция. България и Германия ще си взаимодействат и по проблеми, свързани с превенцията на наркомании и други зависимости, превенцията на туберкулоза и ХИВ/СПИН, психиатрията, трансплантационната медицина. Неразделна част от програмата е списък на конкретните партньори за осъществяване на сътрудничеството.

За изпълнението на предвидените дейности от взаимен интерес двете страни ще осъществяват обмен на лекари, научни работници и други специалисти в областта на общественото здравеопазване, медицината и фармацията. Предвидено е и участие на български и немски експерти в специализирани конференции и други международни прояви.

Договарящите се страни ще насърчават обмена на специализирана медицинска литература, закони и нормативни актове и информационни материали за организирани в една от страните научни конференции.

Сподели в: