Върни се горе

Днес, 7 септември, в Министерството на здравеопазването се състоя спешно съвещание, на което бе докладвано за готовността на здравната мрежа у нас да окаже помощ на децата и техните родители, пострадали при терористичния акт в Беслан.

В съвещанието, свикано от заместник-министъра на здравеопазването д-р Петко Салчев, участваха представители на ръководството на МЗ, както и директорите на Военно-медицинска академия, “Пирогов”, “Александровска” болница, болница “Царица Йоанна”. Д-р Салчев се срещна и разговаря и с представители на ръководството на фирма “Актавис”.

На срещата бяха обсъдени резултатите от започналата в петък от Министерството на здравеопазването съвместно с Министерството на външните работи подготовка по изпращането на необходими лекарства, консумативи и материали за лечение на пострадалите в Беслан.

На срещата бе уточнено, че Министерството на здравеопазването ще координира подготовката и доставката на лекарства, консумативи и материали. Даренията ще се извършат със съдействието на големите болници, чиито директори участваха в съвещанието, и ще бъдат изпратени чрез БЧК. В момента с МВнР се уточнява начинът на транспортирането им.

На срещата бе заявена и готовността на лечебната мрежа да приемат пострадали деца и техните родители от Беслан, както и осигуряване на екипи от психолози и психиатри. Базата в Сандански на “Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” към Министерството на здравеопазването е подготвена да приеме 100 деца. В базите на ВМА в Поморие и Хисар могат да бъдат настанени между 50 – 100 души. В Клиниките по изгаряния в големите болници има възможност да бъдат приети на лечение по 15-20 души.

Сподели в: