Върни се горе

На официална церемония министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев връчи ключовете на 40 нови реанимобила на Центровете за спешна медицинска помощ в страната.

„Това е поредният транш от автомобили, които центровете получават и с това изпълняваме една от задачите, които си поставихме – до края на мандата на правителството целият автопарк на спешната помощ да бъде изцяло обновен, тъй като това е гръбнакът на здравеопазването”, заяви министър Желев. Той съобщи, че до средата на юни ще бъдат предоставени още 125 автомобила, които заедно с днешните 40 коли са осигурени със средства, отпуснати от Народното събрание в края на 2008 г.  90 реаномобила от 165-те нови линейки са стандартни, а 75 са високопроходими автомобили за обслужване на труднодостъпните райони на страната.

Д-р Желев високо оцени всеотдайната работа на 6-те хиляди медицински работници и служители в спешната медицинска помощ, благодарение на които над 2 милиона българи годишно, всеки ден, денонощно получават необходимата квалифицирана медицинска помощ. Министър Желев припомни, че за последните 3 години по линия на заемно споразумение с Международната банка за възстановяване и развитие Министерството на здравеопазването предостави на центровете нови 255 реанимобила.

Отслужен бе тържествен водосвет  с пожелание за безаварийно пътуване на новите коли.На тържеството присъстваха народни представители от Комисията по здравеопазване, директори на спешни медицински центрове от цялата страна.

Всички нови линейки са оборудвани в съответствие с изискванията за добра медицинска практика и отговарят на изискванията на европейските стандарти и на конкретните директиви на ЕС за медицински автомобили,  оборудване и медицинска апаратура. Те разполагат с вакуумна и кислородна инсталация, функционални носилки, в т.ч. и за пациенти с травми на гръбначния стълб, климатизирана санитарна част и допълнително медицинско оборудване, което да осигурява качество на медицинското обслужване. Допълнителното оборудване включва електрокардиограф, дефибрилатор, инфузионни помпи за спринцовки, мобилен респиратор и спешна чанта.

 


Сподели в: