Върни се горе

Днес, 4 март, в Министерството на здравеопазването заместник-министърът д-р Петко Салчев прие дарение от фармацевтична фирма “Бристол-Майерс Скуиб” на лекарствения продукт Megace (Megestrol acetate ) на обща стойност 356 400 лева.

Дарението бе връчено от д-р Атанас Янчев, регионален директор на фирмата за България. На церемонията присъства и председателят на Българския червен кръст Христо Григоров, с чието съдействие се осъществява дарението.
   
Предоставените количества ще помогнат за лечението на най-малко триста онкологично болни. До една седмица лекарственият продукт мегасе ще бъде на разположение в лечебните заведения, съобщи заместник-министърът д-р Петко Салчев.

Медикаментът мегасе се използва за лечение на карцином на млечната жлеза, карцином на матката, както и при консумативен синдром при онкологично болни.

Медикаментът е включен в списъка на Световната здравна организация по приоритетни групи за противоракови лекарства. Той е приет за стандарт за сравнение и отчитане на ефективността на хормоналните продукти (със сходни индикации) във всички авторитетни клинични проучвания.

Медикаментът е включен в Позитивния лекарствен списък.
   
Дарението се състои от 990 опаковки Megace /Megestrol acetate/ - 160 мг х 100 таблети. Те ще бъдат разпределени в 20 лечебни заведения – диспансери и болници, в които се лекуват тези онкологични заболявания.

Сподели в: