Върни се горе

Кампанията продължава до 4 декември

231 студенти са станали кръводарители през първите 10 дни от началото на Националната есенна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. 110 от тях  даряват кръв за първи път.  Кампанията стартира на 17 октомври и преминава под мотото „Бъди силен! Дари кръв!”. Тя се организира за 16-та поредна година от Министерството на здравеопазването и Националния център по трансфузионна хематология, с традиционната подкрепа на БЧК, студентски и неправителствени организации.

Най-голям е броят на кръводарителите в Техническия университет – 145, в УНСС кръв дариха 67 студенти. Кръводарителски акции се проведоха още във Висшето строително училище „Любен Каравелов” и Колежа по мениджмънт, търговия и маркетинг. 

Националната кампания продължава до 4 декември. В работните дни от 2 до 11 ноември от 10.00-15.00 ч. ще се организира дарителска акция и в Ректората на Софийски университет.  От началото на Националната есенна кампания в столичните висши учебни заведения са проведени общо 19 акции за кръводаряване. До края на Националната есенна кампания по кръводаряване предстои провеждането на още 30 кръводарителски акции във висши учебни заведения и техните факултети.

Основната  цел на Националната кампания е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване като първа стъпка при осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти.  Благодарение на проведените досега инициативи броят на кръводарителите постепенно нараства. От 148 449 през 2000 година,   през тази година те са достигнали 162 600, от които близо 19 800 са студенти. Амбицията на МЗ и Националния център по трансфузионна хематология  е те да станат поне 185 000 на година.

 

Сподели в: