Върни се горе


Министър Божидар Нанев дари 15 автомобила на неправителствени организации в помощ на борбата срещу СПИН



1071 са официално регистрираните ХИВ-позитивни случаи у нас. Реалният брой на инфектираните хора обаче е около 4000. Това сочат изчисленията на системата за научна оценка на епидемията, която разработи Програмата за СПИН на ООН (UNAIDS). Причината за разликата в броя е продължителното отсъствие на видими симптоми при болестта - между 5 и 10 години. По тази причина една значителна част от хората не знаят, че са инфектирани.

От януари до средата на ноември у нас са регистрирани 133 нови лица с ХИВ инфекция срещу 112 за същия период на миналата година. От новорегистрираните случаи през тази година 102 са мъже и 31 са жени. Причината за това е, че преобладаващият път на разпространение на ХИВ у нас е чрез инжекционна употреба на наркотици и хомо-/бисексуални контакти сред мъжете. Над 65% от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица през 2009 г. са открити в 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН ( КАБКИС ). За първите девет месеца на 2009 г. в тях са се изследвали общо 44 724 лица, което е около 1.5 пъти повече в сравнение с изследвалите се 31 021 през 2008 г. През тази година в 13-те затвора в страната 3019 лица са получили консултиране и изследване за ХИВ.

Регистрираните ХИВ – позитивни лица са в много широки възрастови граници - от 16 до 66 години. Средната възраст при мъжете е 31 години, а при жените 32 и продължава се наблюдава критично понижаване на долната възрастова граница. 69 души или 67% от новорегистрираните са във възрастовата група между 15-29 години.

Според пътя на инфектиране през 2009 г. се очертават две особено уязвими групи – хомосексуалните и наркозависимите. 45 или 33% (през 2008 г. съответно 47 лица или 42%) от новорегистрираните са инжекционно употребяващи наркотици, а 25 или 19% (през 2008 г. съответно 16 или 15 %) са хомо/бисексуални мъже. Регистрирани са и 25 затворници, от които 21 са инжекционно употребяващи наркотици. Значителна част (22 лица или 16%) са открити като лежащо болни и в диференциално-диагностичен план. В сравнение с 2008 г. (22%) делът на тази група е по-малък, което показва, че все повече лица се насочват своевременно за консултиране и изследване за ХИВ. От началото на 2009 г. са регистрирани 4 ХИВ позитивни бременни жени. Регистрирано е и едно ХИВ - позитивно дете родено от ХИВ позитивна майка. Данните показват, че близо 60 % от новооткритите през първите 11 месеца на 2009 г. лица са от София – град (44 лица) и региона на Пловдив (20 лица), които продължават да са регионите с най-голям брой новорегистрирани през последните няколко години. Регистрирани са и ХИВ-позитивни лица в регионите: Пазарджик – (17 лица), Варна – (10 лица), София – област (7 лица). В останалите региони са регистрирани по-малко от 5 лица.

На всички нуждаещи своевременно се осигурява антиретровирусна терапия, както и съответния мониторинг на терапията. В общо разкритите 5 сектора за лечение на СПИН към 30.09.2009 г.се лекуват 306 лица, а общо в регистрите са включени 504 за проследяване.

 За шеста поредна година Министерството на здравеопазването и Програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН» в партньорство с Регионалните инспекции по опазаване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), общини, неправителствени организации и медии организират Национална информационна АНТИСПИН кампания. Мотото на кампанията е «Бъди в час !». Тя е насочена приоритетно към младите хора, а целта  е да бъде популяризирана услугата за безплатно и анонимно изследване за ХИВ в мрежата от 19 КАБКИС  (Кабинети за безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН) в страната. Националната АНТИСПИН кампания ще протече в три ключови етапа, свързани със Световния ден за борба срещу СПИН - 1 декември, Деня на влюбените – 14 февруари и Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва  в третата неделя на месец май.

 На 1 декември 2009  г. от 9.00 до 11.30 ч. мобилен кабинет с екип от Националната потвърдителна лаборатория по  ХИВ ще бъде в двора на Софийския Университет. Пред сградата на фармацевтичния факултет на Медицинския университет от от 11.00 до 16.00 също ще бъде разположен подвижен кабинет. Всеки, който желае може да се изследва безплатно за ХИВ. Тези кабинети разполагат с бързи тестове за ХИВ, като резулатът е готов в рамките на няколко минути. Доброволци ще раздават информационни материали и презервативи. Вечерта на 1 декември Коцето Калки организира АНТИСПИН караоке парти в столичен клуб. 
Днес министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев връчи ключовете на 15 нови автомобила на неправителствени организации и на представители на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, работещи сред хора в най-висок риск от  инфектиране с ХИВ. Автомобилите са купени със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Леките коли ще улеснят работата на сътрудниците на терен за предоставяне на индивидуална помощ за хора в най-голям риск от инфектиране с ХИВ и за мотивиране на целевите групи за ползване на услуги по превенция на ХИВ. Неправителствените организации, които получиха леки коли са: Сдружение „Адаптация” – Благоевград, БЧК - Кюстендил, Фондация „Социални и здравни алтернативи” – Плевен, БЧК –Русе, Фондация „Областен ромски съюз” – Бургас, Сдружение „Съучастие” - Варна, Сдружение „Заедно” - Видин, Сдружение  „ЛАРГО” - Кюстендил, Фондация „ФРР Рома” - Пловдив, Фондация „Здравето на ромите” - Сливен, Фондация „Инициатива за здраве”- София, Сдружение „Свят без граници” - Стара Загора и Фондация”Толерантност и взаимопомощ” -Хасково.

 

Сподели в: