Върни се горе

По повод Международния ден на детето на 1 юни, сряда, от 8.30 до 16.00 часа, Клиниката по детски болести и детска кардиология в Националната кардиологична болница организира свободен прием за прегледи и консултации на деца до 18-годишна възраст.

Желаещите родители трябва да запишат предварително децата си на тел. 921-14-57. Не е необходимо направление от личния лекар.

На 1 юни, сряда, от 11.00 часа, в Специализираната болница за активно лечение на детски онкохематологични заболявания с ръководител проф. Драган Бобев ще се проведе празник за малките пациенти и техните родители.

Проявата ще се състои във фоайето на болница “Царица Йоанна”, пред детската онкохематология. В нея ще участват екипът на болницата, представители на Центъра “Фонд за лечение на деца”, на други детски болници и институции, родители, гости. Пред малките пациенти представление ще изнесат актьорите от театър “Сириус”.

За представителите на медиите ще се проведе пресконференция.На нея проф. Драган Бобев ще запознае журналистите с предстоящи дейности за развитието на болницата и за лечение на детските онкохематологични заболявания у нас. Д-р Николай Добрев, директор на Център “Фонд за лечение на деца”, ще представи последни данни за приходите и разходите на фонда и предстоящи дейности. В пресконференцията ще участват и родителите на Евгени Йорданов – едно от децата, чието лечение в Австрия е финансирано от Фонда и който в края на миналата седмица се завърна след успешна операция.

В бр. 45 на “Държавен вестник” от 31 май е обнародвана Наредба №15 на Министерството на здравеопазването за имунизациите в Република България.

С новата наредба МЗ продължава политиката за усъвършенстване на имунизационната практика у нас. Политиката в областта на имунопрофилактиката е съобразена със съвременните европейски критерии за качество, ефикасност и безопасност на ваксините. Най-важното изискване към ваксините е чрез тях да се постигне максимален ефект, т.е. да няма опасни заразни заболявания, срещу които се извършват имунизациите, и рискът от нежелани реакции да бъде минимален, особено за новородените и малките деца.

В резултат на изпълнението на Националния имунизационен календар у нас е постигнат над 90% обхват. Според извършената оценка и партньорска проверка на Европейската комисия у нас имунизационното покритие на децата е с един от най-високите показатели сред европейските страни. Изкоренени са заболявания като рубеола и полиомиелит, а в момента се работи по програма на СЗО за ликвидиране на болестта морбили до 2010 г.

МЗ осигурява безплатно необходимото количество ваксини за изпълнение на Националния имунизационен календар. Осигурените ваксини за 2005 г. по всички позиции са на обща стойност близо 3,9 млн. лв.Договорените препарати отговарят на съвременните световни тенденции в производството и използването на ваксините за безвредност и добра поносимост.

Сподели в: