Върни се горе

923 предписания са издали инспекторите на РЗИ за констатирани нарушения на Наредбата за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години. Това показват данните от приключилата тематична проверка, проведена през периода 15 септември-15 октомври. 
Регионалните здравни инспекции са проверили 2260 детски заведения   в цялата страна. Най-често срещаните нарушения са свързани с осигуряването на минималния ежедневен прием на плодове, зеленчуци и млечни продукти, недостатъчно количество или липса в менюто на пълнозърнести продукти, липсата на пресен плод за подкрепителна закуска. Като пропуски са посочени също предлагането на колбаси като основно ястие, употребата на плодови млека и конфитюри със завишено съдържание на захари и плодови съставки. Не навсякъде в детските заведения е осигурен задължителния седмичен прием на риба като също се допуска предлагане на пържени храни. Вместо 100% натурални сокове от плодове  се предлагат  плодови напитки със съдържание на захари и добавки, на места в менюто се включват продукти с добавени растителни мазнини. Констатирани са детски заведения, които не спазват препоръките за ограничаване на захарта и захарните изделия.
Здравните инспектори са установили случаи на недостатъчна или неточна информацията на етикетите за съдържанието на съставките в сирене, мляко, мляно месо, пълнозърнести продукти, боза, натурални сокове, конфитюр, консервирани продукти на продуктите . В някои детски заведения в малки населени места при изготвянето на менюто не участва   специалист в областта на хранителните технологии. 
В издадените предписания здравните инспектори изискват да не се допуска повторяемост на ястията, а също така най-малко два пъти в седмицата на децата да се предлагат нискомаслени млека. Като задължително изискване е посочено също  в основните хранения - сутрешна закуска, обяд и вечеря да се включва поне един представител от групата на зърнените храни и/или картофи. Здравните инспектори изискват ръководствата на детските заведения да осигурят текущ контрол при изготвянето на храната за влаганите в нея количества сол и мазнини, както и прилагането на здравословни кулинарни технологии. При неизпълнение на издадените предписания на отговорните лица ще бъдат налагани предвидените в Закона за здравето санкции. За нарушения на здравните изисквания  глобите при първо нарушение  са от 100 до 1500 лв., а при второ -  от 500 до 5 000 лв. За юридически лица санкциите достигат до 5 000 лв., а при повторно нарушение – до 12 000 лв.  

Сподели в: